Sterke, gezonde ogen op oudere leeftijd

Sterke, gezonde ogen op oudere leeftijd

Een verkeersbord van 10 meter afstand verderop kun je makkelijk lezen, maar een boek zonder bril? Dat lukt niet meer. Ouderdomsverziendheid, vaker ‘verziend’ genoemd, is een veelvoorkomend verschijnsel bij senioren: scherp kunnen zien in de verte, maar details dichtbij zien lukt niet langer zonder bril. Het is niet alleen vervelend, maar kan ook hoofdpijn, duizeligheid en vermoeide ogen veroorzaken.

Zichtverlies door ouderdom

Het is niet alleen ouderdomsverziendheid zijn waar ouderen mee te kampen krijgen; cataract, glaucoom of leeftijdsgebonden maculadegeneratie (lmd) zijn aandoeningen die ook de kop op steken bij de veroudering van het oog. Tijdens deze veroudering verliest het oog geleidelijk zijn flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Toch is het niet lastig om je ogen jong en gezond te houden maar komt het vooral neer op het – letterlijk – voeden van de ogen.

Je ogen gevoed houden

De juiste voedingsstoffen voorzien ons lichaam van bouw- en reservestoffen die het gebruikt om zichzelf werkend en gezond te houden. Voor de ogen is dit niet anders. Naarmate ons lichaam ouder wordt, krijgt het meer moeite met onderhouding voor optimale gezondheid. Zo is uit onderzoek een verband gebleken uit een onvolledig voedingspatroon en de aftakeling van de ogen (AMD genoemd). Des te belangrijker om zeker dan te zorgen voor genoeg voedingstoffen om onder andere de ogen gezond te houden.

Caroteen voor gezonde ogen

Misschien is het niet nieuw voor je, maar wortel is goed voor de ogen. Zo ook mango, mandarijnen en spinazie. Dit komt door de caroteen die deze producten bevatten, een natuurlijke kleurstof die onder andere de wortel van zijn kleur voorziet. Caroteen wordt in het lichaam omgezet tot Vitamine A, een van de belangrijkste vitaminen die zorg draagt voor de gezondheid van de ogen. Ondanks dat er gewaarschuwd wordt voor een teveel aan deze vitamine, vooral bij zwangere vrouwen, wordt er weinig aandacht besteed aan een tekort. Een tekort aan vitamine A kan echter zorgen voor problemen in een reeks van uiteenlopende organen, die zelfs blindheid tot gevolg kan hebben.

Om caroteen (maar ook andere voedingsstoffen) om te zetten in vitaminen, zijn mineralen essentieel. Mineralen zijn stoffen die het lichaam niet zelf aan kan maken en dus altijd uit voedsel gehaald dienen te worden. Zink is hier een voorbeeld van en een belangrijk mineraal voor de ogen dat zorgt dat vitamine A van de lever naar het netvlies verplaatst wordt om vervolgens melanine te creëren die het oog beschermt.

Wil jij jouw ogen optimaal beschermen en gezond houden? Met het voedingssupplement IQ Zicht ondersteun je jouw ogen optimaal en bescherm je ze tegen de veelvoorkomende problemen op latere leeftijd.

De waardering van slimmer-gezond.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.2/10 gebaseerd op 42 reviews.