Voorkom prostaatproblemen

Voorkom prostaatproblemen

In de nacht wakker worden omdat je erg nodig moet plassen, of veel meer moeten plassen en continu door de dag heen naar het toilet moeten. Of, misschien wel nog vervelender, het gevoel hebben dat je moet plassen maar het niet kunnen. Alle drie deze symptomen (en dit is nog maar het puntje van de ijsberg) zijn kenmerken van een vergrote prostaat. Komen deze problemen bekend voor?

Constant in de groei

De prostaat is een klier ter grote van een walnoot, onder de blaas gelegen en wegend tussen de 10 á 15 gram wanneer deze volgroeid is. De taak van dit kliertje is het aanmaken van prostaatvocht welke het vervoer van zaadcellen mogelijk maakt en heeft daardoor onder andere invloed op de vruchtbaarheid van de man. Het groeien van de prostaat is te wijten aan het testosteronniveau in het lichaam van de man. Dit begint aan de start van de puberteit, waardoor de prostaat in grote verdubbeld is tegen de tijd dat de man het twintigste levensjaar bereikt heeft. Na het veertigste levensjaar ondergaat het lichaam weer een reeks aan hormonale veranderingen die eveneens de groei van de prostaat bevorderen.

Verdrukking van de blaas

Dat prostaatvergroting urineren moeilijker en/ of pijnlijker maakt, heeft te maken met de ligging van de klier. Wanneer deze namelijk te groot wordt zal hij tegen de dicht gelegen blaas aan gaan drukken en ook de plasbuis in vernauwing brengen. Plassen wordt niet alleen moeilijker, maar kan voor sommige mannen haast onmogelijk worden waardoor urine in de blaas achterblijft wat (ernstige) buikpijn met zich meebrengt. In dat geval praten we over acute urineretentie en deze aandoening vereist urgente medische hulp.

Overige prostaatproblemen

Omdat een vergrote prostaat een goedaardige aandoening is, is het niet levensgevaarlijk maar wel erg vervelend voor de persoon in kwestie. Daarnaast kan het andere problemen in en rondom de blaas veroorzaken. Acute urineretentie treedt op bij langdurige verwaarlozing van de klachten,  maar ook nierproblemen, urineweginfecties, steenvorming in de blaas of een geprikkelde blaas kunnen gevolg zijn. Het is daarom belangrijk een bezoek te brengen aan de huisarts wanneer klachten aanhouden.

 

Ruim 30% van de mannen boven de 50 ervaart chronische problemen welke voortkomt uit een vergrote prostaat; vanaf het 70ste levensjaar is dit ruim 50%. Voorkom of verlicht problemen door de prostaatgroei te remmen met IQ Prostaat