twee mannen aan het schaken

Cholesterol in balans

Cholesterol. Goed of slecht, te hoog of te laag. Des te ouder je wordt, des te meer je er over hoort. Verkeerde voeding, te weinig lichaamsbeweging, overmatige alcoholconsumptie, roken. Maar ook genetische aanleg speelt een rol. Hoe zit het precies?

Goed en slecht

Cholesterol bestaat uit het ‘slechte’ LDL en het ‘goede’ HDL. Teveel LDL in het bloed veroorzaakt verstoppingen in de bloedvaten, met alle gevolgen van dien zoals hart- of herseninfarct. Gemiddeld heeft bijna een kwart van de Nederlandse bevolking een te hoog LDL-gehalte, hypercholesterolemie genoemd. Het hormoon oestrogeen beschermt vrouwen tot de overgang tegen hypercholesterolemie, waardoor jonge mannen vaker kampen met een te hoog cholesterolniveau dan jonge vrouwen.

Inzicht in de waardes

Om je lichaam gezond te houden is het belangrijk dat je cholesterolwaardes in balans zijn. Dit kun je laten testen bij de huisarts. Houdt er rekening mee dat er meerdere bloedtesten nodig zijn om een beeld te krijgen van de situatie, omdat één hoge uitslag domweg een uitschieter kan zijn. Een hoger HDL-gehalte kan een te hoog LDL-gehalte naar beneden brengen, wat een positief effect heeft op het algehele cholesterolniveau en hart- en vaat risico’s aanzienlijk kan verminderen.

Balans terugkrijgen

Het nastreven van gezonde cholesterolwaardes is essentieel voor een optimale gezondheid. Ondersteun je lichaam daarom daar waar het kan. Vermijd voornamelijk voedsel dat rijk is aan suiker en transvetten (vet in frituurvoedsel). Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging, voorkom overmatig drank- en drugsgebruik en roken.

Gebruik IQ Cholesterol van IQ Slimmer Gezond met uitsluitend natuurlijke ingrediënten, zoals knoflook en bergamot, welke een bewezen positief effect hebben op de balans van de cholesterolwaardes.